Roeitraining: Vijf tips om de juiste roeitrainer te vinden

Je hebt het roeien als hobby opgepakt en nu ben je op zoek naar een roeitrainer om je te helpen je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. De juiste persoon vinden om je te helpen je techniek aan te scherpen, je uithoudingsvermogen te verbeteren en tips te geven om je prestaties te maximaliseren kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om in gedachten te houden bij het zoeken naar een roeitrainer die het beste bij je past.

Vraag rond

Doe navraag bij familie en vrienden die ervaring hebben met roeien en vraag rond over potentiële trainers waar ze misschien mee gewerkt hebben of waar ze van gehoord hebben. Contact maken met mensen die uit de eerste hand hebben ervaren hoe het is om met een bepaalde trainer te trainen kan je inzicht geven in de intensiteit van hun methoden, of ze zich meer richten op techniek dan op uithoudingsvermogen, enz. Weten wat anderen denken zal je helpen beslissen welke coach het beste bij je past.

Doe je onderzoek

Het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je je verbindt aan een roeitrainer, dus kijk op hun website en lees reviews van eerdere klanten. Dit zal je een idee geven van hoe lang ze al coachen en wat voor soort trainingsstijl ze prefereren – zodat wanneer het tijd is voor je eerste sessie, er geen verrassingen zullen zijn.Beoordeel hun kwalificaties – Zorg ervoor dat de trainer over alle nodige kwalificaties beschikt om kwaliteitsinstructies en begeleiding te geven tijdens je sessies. Probeer, indien mogelijk, uit te zoeken of ze gecertificeerd zijn door organisaties als USRowing of British Rowing; dit geef je gemoedsrust in de wetenschap dat ze betrouwbare en gekwalificeerde experts zijn op hun gebied.

Regel een gesprek

Voordat je in een trainingsprogramma duikt, is het belangrijk dat je potentiële roeitrainers ontmoet en inzicht krijgt in hun achtergrond, stijl van lesgeven, doelen voor je trainingen, enz. Een persoonlijke ontmoeting stel je ook in staat een gevoel te krijgen voor hun persoonlijkheid, wat ook van invloed kan zijn op de vraag of deze relatie uiteindelijk goed zal uitpakken.   

Vertrouw op je gevoel

Uiteindelijk is het belangrijk om op je gevoel te vertrouwen wanneer je kiest wie verantwoordelijk zal zijn voor het begeleiden van je roeitocht: bij de ene kandidaat kan iets niet kloppen, maar bij de andere misschien wel – ga er dan voor. Per slot van rekening is dit iemand die veel tijd zal besteden aan het helpen vormgeven van je vooruitgang – zorg er dus voor dat wie het ook is, hij of zij zinvol is wat betreft betrouwbaarheid en betrokkenheid.

Conclusie

Bij het zoeken naar een roeitrainer zijn er veel dingen om te overwegen voordat je iemand kiest die het beste bij je behoeften past; van kwalificaties en ervaringsniveaus, tot zelfs hun persoonlijkheid. Door rekening te houden met deze vijf tips – rondvragen naar aanbevelingen, onderzoek doen naar potentiële coaches, kwalificaties grondig beoordelen, vooraf gesprekken opzetten en vertrouwen op je gevoel – kun je met vertrouwen een coach kiezen die het beste werkt voor JOU. 

Bron: Tunturi