Dames Kleding

Verschillende soorten Kledingstukken voor dames

Soorten kledingstukken

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van kleding en kledingstukken? Dan zul jij onderstaande pagina’s wel waarderen. Hoewel onze website gericht is op kledingshops en merkkleding, vinden wij het ook interessant om een stukje geschiedenis en informatie over kledingstukken met je te delen. Wat is een ’trui’ nu eigenlijk precies? En welke soorten broeken bestaan er allemaal? Dit en meer lees je hieronder.

Waarom dragen we kleding?

Mensen dragen kleding, al eeuwen lang. In essentie hebben we kleding nodig voor het behouden van onze lichaamswarmte. Daarnaast heeft kleding een aantal andere functies:

  • bescherming bij een bepaalde beroepsuitvoering
  • uitdrukken van status
  • het verbergen van geslachtsdelen
  • onderscheiden van anderen
  • voldoen aan een bepaald modebeeld
  • etc.

Merk kledingstukken

Ben je op zoek naar specifieke kledingstukken van een bepaald merk? Dan verwijzen we je graag door naar onze merkenpagina of onze shops.


Tassen

Het is niet echt een kledingstuk, maar toch willen we op onze website graag een stukje opnemen over tassen. Een tas heeft een zeer praktisch doel, maar is tegenwoordig echt niet meer weg te denken uit het modebeeld.

Een tas is een voorwerp vaak gemaakt van een flexibel materiaal bestemd om andere voorwerpen mee te vervoeren.


Schoenen

Een schoen wordt gedragen om onze voeten te beschermen tegen vuil, kou, een harde ondergrond en alles wat onze voeten eventueel zou kunnen beschadigen. Van origine is het de bedoeling dat schoenen het lopen moeten vergemakkelijken, maar dit is niet altijd het geval. Omwille van modetrends, bestaan er bijvoorbeeld schoenen met (naald)hakken.


Jassen

Een jas is een kledingstuk welke kan worden gedragen door zowel mannen als vrouwen. Een jas is oorspronkelijk gemaakt om het bovenlichaam van de drager te beschermen tegen de kou of neerslag. Het is per jas afhankelijk of deze kan worden gesloten door middel van ritssluiting, knopen, een riem of nog iets anders.

Dames jassenHeren jassen


Jurken

Een jurk is een tegenwoordig veel gedragen kledingstuk onder de vrouwen. Echter mag de jurk niet worden verward met de rok. Het verschil ligt namelijk in de bovenzijde. Een rok is namelijk alleen gemaakt om de benen te bedekken. Een jurk hier in tegen, zit ook nog een stuk aan vast om het bovenlichaam te bedekken en is dus eigenlijk een rok.

Bekijk dames jurken


Rokken

Het is een veelvoudig gedragen kledingstuk onder de vrouwen op het moment, de rok. Een rok is als het ware een kegel- of buisvormig kledingstuk met twee open zijdes. Afhankelijk van het formaat wordt de naam gegeven aan de rok, wanneer een rok kort is wordt van het verkleinwoord rokje gebruikt. Een rokje wordt gedragen om het taille.


Korte broeken

Een broek wordt gedragen als kledingstuk en welke in de meeste gevallen pijpen bevat. De pijpen dienen als bescherming van de benen. De korte broeken worden in de meeste gevallen in de zomer gedragen. Dit komt doordat lange broeken vaak van dikkere stof zijn waardoor als het buiten warm is de lange pijpen de warmte bij de benen houden.


Vesten

Een vest is een kledingstuk welke wordt gedragen over het bovenlichaam. Een vest wordt vaak gedragen om het bovenlichaam te beschermen tegen kou. Echter wanneer men naar buiten gaat wordt er vaak alsnog een jas overheen aangetrokken voor extra bescherming. Een vest en een trui worden vaak verward echter is er een duidelijk verschil aanwezig.


T-shirts

Een T-shirt is een kledingstuk welke wordt gedraagt over het bovenlichaam. T-shirts hebben in principe altijd korte mouwen en kunnen een ronde of een V-hals hebben. Net als een trui heeft een shirt geen sluiting aan de voorkant en wordt het over het hoofd heen aangetrokken.


Ondergoed

Het ondergoed ofwel de onderbroek is een kledingstuk welke wordt gedragen onder de normale broek. De onderbroek diende van oorsprong om de zorgen dat de gewone broek minder snel vuil werd. Door de dunne stof welke wordt gebruikt voor het maken van de onderbroeken zijn deze gemakkelijk uit te wassen. Vooral toen er vroeger nog geen wasmachines waren.


Broeken

Een broek is een kledingstuk welke gedragen wordt om het bekken en in de meeste bekende gevallen pijpen bevat. Wat kenmerkend is voor een broek is dat deze ook twee aparte openingen bevat voor de benen. Dit in tegenstelling tot een jurk of rok welke slechts één opening heeft voor de benen. De broek werd in de tijd van de Romeine.


Truien

Een trui is een kledingstuk welke is gemaakt om te dragen over het bovenlichaam. De trui heeft geen sluiting aan de voorkant zoals een vest en wordt aangetrokken over het hoofd. De trui dient als bedekking van het bovenlichaam. Wanneer men buiten komt wordt vaak nog een jas over de trui gedragen als extra bescherming tegen kou en neerslag.